Kan urfolks kunnskap føre moteindustrien fremover?

artikkel-container langform-container '>

For å innovere ser vi ofte fremover. Men noen ganger er den beste veien frem i tradisjonell kunnskap. Her spør vi fagfolk innen mote-, tekstil- og klesindustrien over hele verden hvordan deres kulturarv og urfolks kunnskap former arbeidet deres - og hvordan det kan bidra til å føre moteindustrien i en mer bærekraftig retning.


Ord - og mennesker - har betydning

daniela poulsen
Daniela Poulsen
James Roh

Daniela Poulsen (Yanchapaxi Silva): Ecuadorian og etterkommer av et innfødt Andes-samfunn fra Cotopaxi-provinsen i Ecuador; drifts- og forsyningskjedesjef i Salt Lake City, Utah.

I sitt arbeid for eventyrklær og utstyrsselskap Cotopaxi møter Daniela Poulsen regelmessig folk som antar at Cotopaxi ikke er noe annet enn et fiktivt navn opprettet for å tiltrekke seg oppmerksomhet. Som innfødt ecuadorianer vet hun at det er mye mer enn det.

“Cotopaxi er ikke bare et navn. Det er ikke bare en bedrift, forklarer hun. 'Det er et helt samfunn som bor rundt vulkanen Cotopaxi i Ecuador.' Poulsen har direkte bånd til det samfunnet - faren hennes ble oppvokst der.cotopaxi
Cotopaxi
Cotopaxi

Merker har et ansvar for å respektfullt representere sin navnebror, og Poulsen benytter enhver anledning til å koble prikkene mellom forretningsbasen i Utah, leverandører i Asia og samfunnet i Cotopaxi. 'Når jeg når ut til en ny partner, leverandør, kunde eller klient, forteller jeg alltid historien om hvor vi kommer fra og hvor navnet kommer fra,' sier hun. 'Vi ønsker å bruke navnet med omhu og respekt, med tanke på hva det betyr for folket, samfunnet og landet Ecuador.'

Poulsens dypt forankrede følelse av fellesskap gir henne et medfølelseskompass som styrer beslutningene hun tar i sitt daglige arbeid, og hun anbefaler andre i bransjen å vurdere det samme. 'Se på forsyningskjeden din mer enn inntektene eller målnummeret ditt,' foreslår hun. “Tenk på hvem du påvirker - positivt eller negativt. Du jobber ikke med bare en fabrikk eller maskiner; du jobber med mennesker og lokalsamfunn. '

Mer er ikke bedre

6. årlige hawaii Michael KovacGetty Images

Kini Zamora: Innfødt hawaiisk og filippinsk; tidligere Prosjekt Runway deltaker og designer og skaper av Klikken i Honolulu, Hawaii.

Innfødt hawaiisk og filippinsk designer Kini Zamora bor på et av de vakreste stedene på planeten. Og han jobber i en av de mest miljøskadelige bransjene. Han mener at rask mote (klær som produseres raskt i massemengder som svar på trender, og som ofte har lav kvalitet og ikke er ment å vare), skaper unødvendig avfall, og et enkelt tankegangskifte - for forbrukere og skapere - kan styre industri i sunnere retning.

'I min kultur lager eller tar du ikke mer enn det du trenger,' sier han. Respekt for det naturlige miljøet er sentralt i den innfødte hawaiiske kulturen og integrert i Zamoras tilnærming. 'Vi må slutte å lage - og kjøpe - masse mengder klær som folk bare skal ha på seg i en uke eller et år, og deretter kaste bort.'

I stedet har han som mål å 'lage klær som er spesielle, som (forbrukere) vil parre med et annet stykke fra samlingen vår om tre sesonger fra nå, som de vil beholde i 10 eller 15 år og gå videre til barna sine.'

liste over 2015 plot twist-filmer

Designere kan hjelpe til med å dempe avfall og slutte å fylle på det raske motedyret ved å fokusere på høykvalitets, unike stykker forbrukerne kan fortsette å ha på og dele i årene som kommer. 'Vi lager ikke bare noe pent,' forklarer Zamora, 'det er alltid en historie bak.'

Innebygd i den historien er respekt for hans røtter og inspirasjon for fremtiden for mote. “Vi spør alltid våre besteforeldre (eldste) om den kulturelle betydningen av utskriftene våre og den rette måten å bruke dem på, ”sier han. “Når folk kjøper klærne våre, kan vi fortelle dem en historie. Og når noen spør dem hva de har på seg, kan de også dele historien. Hvis vi kan fortelle en historie gjennom utskriftene våre og lage et spesielt stykke for kunden, skaper vi en forbindelse og holder historien om vår slekt.

Kultur er en viktig ressurs

Louie Gong
Louie Gong
Louie Gong

Louie Gong: Nooksack stammemedlem av blandet arv; kunstner og grunnlegger av Åttende generasjon i Seattle, Washington. I november 2019 solgte Louie åttende generasjon til Snoqualmie Tribe. Han er fortsatt administrerende direktør under en flerårig avtale.

Bærekraft handler ikke bare om miljøvern. 'Jeg snakker alltid om kulturell kunst som en naturressurs,' sier indianer (Nooksack) -designer Louie Gong. “Vi må være forvaltere av den ressursen ved å pleie den. Hvis vi fortsetter å ta uten forvaltning, til slutt, ødelegger vi det. ”

Gong mener at unnlatelse av å respektere og beskytte opprinnelig kunst er en av grunnene til at noen kulturelle kunst forsvinner. Når selskaper selger 'Native-inspirerte' produkter uten å jobbe med Native artister, er det et tap for oss alle. “Hvert falsk kunstverk har en falsk historie å følge. Og hvert falske produkt representerer en savnet mulighet for en kulturartist. Færre mennesker praktiserer (kulturell kunst), fordi det er vanskelig å tjene til livets opphold. '

Gongs selskap, åttende generasjon, er på oppdrag for å endre det - å skape økonomiske muligheter for urfolks kunstnere og tilby autentiske produkter til forbrukerne. 'Vi er forpliktet til alltid å jobbe med en urfolks kunstner når vi bruker urfolks kunst på produkter,' forklarer Gong. 'Artistene får betalt, og hvis de trenger det, gir vi dem kapasitetsbygging.'

Louie Gong Brittney Couture Photography

Når kulturell kunst feires i stedet for å tilegnes, vinner alle: Forbrukerne mottar autentiske produkter, kunstnerne blir ganske kompensert, og de relaterte virksomhetene og samfunnene har også fordeler. 'Å samarbeide med en urfolks kunstner (som åttende generasjon gjør) lønner seg ikke bare for den enkelte kunstner,' sier Gong. 'Hvis du velger en kunstner som engasjerer seg i samfunnet, tar de ferdighetene de har lært og forsterker dem.'

Gong erkjenner at verdien strekker seg langt utover hva bunnlinjene kan utgjøre. “Det er flere valutaer å forfølge enn bare penger. Utdanning og langsiktige muligheter for mennesker som oss er andre valutaer vi forfølger. ”

Denne helhetlige, pliktoppfyllende og fellesskapsinnstilte tilnærmingen som er forankret i arven hans viser seg også å være god forretning: Åttende generasjon er den raskest voksende privateide indianervirksomheten i Nord-Amerika.

Forstå din sammenkobling

amanda westley Amanda Westley

Amanda Westley: Ngarrindjeri aboriginal artist i Middleton, South Australia, og samarbeidspartner med flere merker, inkludert Life Apparel Co. , Lifewearau, og Det er optisk .

Ngarrindjerri-kunstneren Amanda Westley vokste opp på en gård bare noen få kilometer fra kystbyen Victor Harbor. Hennes moderne aboriginale prikkverk gjenspeiler hennes kultur og naturlige miljøer. 'Familien min er en av de eldste aboriginale familiene på sørkysten,' sier hun. 'Min far var båtbygger, så vannet og havet har alltid vært en stor del av livet mitt.'

Westleys dot-stil malerier er ofte laget i livlige farger inspirert av hennes kystoppdragelse. 'Min kunst representerer viktigheten av land,' sier hun.

amanda westley Amanda Westley

Land er et Kriol-begrep som ifølge Marcia Langtons bok Velkommen til Country , refererer til tradisjonelle jordegods aboriginale mennesker arvet fra sine forfedre. Det betyr mye mer enn land og jord. 'Jeg ser på landet som en mor,' forklarer Westley. “Når vi snakker om land, snakker vi om det som om det er en person. Det er ikke bare landet; det er steinene, himmelen, vannet og alle levende ting. ”

Westleys kunst - nå omtalt på klær og tilbehør for forskjellige merker - fungerer som en påminnelse om vår sammenkobling og vårt ansvar overfor mennesker og planeter. “Kunsten min skaper en forbindelse mellom land og mennesker. Når denne linken er opprettet, ser folk viktigheten av å ta vare på landet, sier hun. “Land er en forbindelse. Vi tar vare på det, og det tar vare på oss. ”

Finn innovasjon i tradisjon

olga rik
Olga Reiche
Olga Reiche

Olga Reiche: Guatemalan av tysk og queqchí avstamning; naturlig fargestoff håndverker og vever på Indigo tilpasset tekstil i Antigua, Guatemala.

I mer enn 35 år har Olga Reiche jobbet med urfolks håndverkere og tekstilkooperativer i Guatemala. Hun frykter det konstante behovet for 'nytt' i moteindustrien, skaper overdreven avfall og opphever det tradisjonelle håndverket. 'Guatemala har alltid vært kjent for sine vakre, intrikate og sofistikerte håndvævede tekstiler,' sier hun. 'Men det går fort tapt.'

Reiche tar sikte på å bygge bro over gapet mellom urfolks tekstilhåndverkere og forbrukere som setter pris på tradisjonell kunst. Hun gir veiledning om produktutvikling og markedsføring - til og med å reise med noen håndverkere til det internasjonale folkekunstmarkedet i Santa Fe de siste sju årene - mens hun også utvikler sin egen kunnskap, ferdigheter og produkter.

olga rik Michel Vial

Reiche ser verdien - og fremtiden - i tradisjonelle teknikker, som veving av vevstol på baksiden og naturlige fargestoffer. 'Jeg legger tradisjonelt fokus på designene mine,' sier hun, 'bruker bare håndvevde, håndbroderte, håndfargede og håndsydde tekstiler' for å lage autentiske håndlagde produkter av høy kvalitet. Hun bruker også innfødte vevingsteknikker og øye for design til oppsyklet avfall, mote resirkulerte vesker, sko og annet tilbehør .

Hun håper andre designere finner oppfinnsomhet også i urfolks tradisjon. 'Innovative design kan lages uten å forstyrre tradisjonen,' forklarer hun. 'Tvert imot er tradisjonell tekstilkunnskap veldig inspirerende.'

kanye west og kim kardashian halloween-kostyme

Moder Jord er verdt innsatsen

andréanne mulaire dandeneau
Andréanne Mulaire Dandeneau
Andréanne Mulaire Dandeneau

Andréanne Mulaire Dandeneau: Métis av Anishinaabe og fransk avstamning; designer og skaper av Anne Mulaire i Winnipeg, Manitoba.

En miljøvennlig tilnærming har alltid vært en del av den franske Métis-designeren Andréanne Mulaire Dandeneaus forretningsplan. Medfølelse for planeten er en integrert del av hennes identitet og hennes oppdrag. 'Jeg ble oppdratt veldig miljøbevisst,' sier hun om sin franske Métis-oppvekst. ”Urfolk har en sterk forbindelse til jorden. Det er innebygd i hvem vi er. '

Så da hun satte seg for å designe sin egen linje, la Dandeneau sitt hjerte for planeten og stolthet over sitt kulturarv og sentrum - flittig anskaffet miljøvennlig garn fra slavefrie gårder og ansatt canadabaserte strikkere og fargestoffer for å produsere bambusen tekstiler før du legger til broderte og grafiske urfolksdesign laget av henne og faren. Resultatet: klare klær som er myke, men holdbare, unike, men allikevel allsidige og skånsomme mot mennesker og planeten.

andréanne mulaire dandeneau
Métis-modell Lauren Hamrlik iført Anne Mulaire
Andréanne Mulaire Dandeneau

Dandeneau innrømmer at ruten hun har valgt ikke alltid er enkel eller billig. Men det er verdt det. Og det er mulig for alle å begynne å gjøre små endringer som også kan utgjøre en stor forskjell. 'Jeg vil alltid sørge for at Moder Jord blir tatt vare på,' sier hun. «Det handler ikke bare om fortjeneste. Tenk på hva du bruker og kaster bort. Kjøp mindre, men bedre. Kjøp lokalt og støtt menneskene rundt deg. Vær oppmerksom og kreativ. Finn små måter å være mer bærekraftig. Ja, vi har en lang vei å gå, men hvis alle tar et lite skritt, er det et stort skifte i riktig retning. '

Ta deg god tid og behandle teamet ditt som familien

Lisa folawiyo Lisa Folawiyo

Lisa Folawiyo: nigeriansk og vestindisk designer og grunnlegger av Jewel av Lisa Group i Lagos, Nigeria.

Da Lisa Folawiyo giftet seg med tradisjonelle vestafrikanske tekstiler med håndpynt og moderne skreddersøm, tok mote- og underholdningsverdenen - inkludert sangeren Solange Knowles og skuespillerinnen Lupita Nyong’o, som begge er sett på seg Folawiyos design - merke. Folawiyo var den første designeren som håndpyntet Ankara, et dristig og fargerikt voks-trykk stoff.

'Lisa Folawiyo-etiketten er sentrert rundt utsmykning av hånden,' sier hun. “Enkelte plagg i samlingene er håndperlede av håndverkere. Hver sesong finner jeg inspirasjon fra forskjellige kulturer i Nigeria og mine personlige reiser. ”

Hvert nøye utformede stykke formidler en historie - om arv og hardt arbeid. I gjennomsnitt er det en 240-timers prosess bak hvert håndpyntet element. 'Denne håndverksmetoden har bidratt til merkets vekst,' forklarer Folawiyo, 'og dens fortsatte avhengighet av langsommere, mer funksjonell produksjon.'

Lisa folawiyo Lisa Folawiyo

Folawiyo bruker samme omsorg og integritet i sin virksomhet som hun gjør designene sine. 'Lisa Folawiyo-merket gir en følelse av familie, selv på jobben,' sier hun. “Personalet blir ikke bare betalt over minstelønnen, men de blir også kontinuerlig opplært og utviklet i sine ferdighetssett, og støttet i personlige og profesjonelle områder av livet. De jobber i rene og sanitære miljøer og mottar bonuser, medisinsk behandling og assistanse etter behov. Videre jobber merkevaren med Genesis House, en veldedighet som hjelper med å rehabilitere kvinner tilbake i samfunnet og sysselsettingen. '

Prikk-til-prikk

brandy alia serikaku Brandy-Alia Serikaku

Brandy-Alia Serikaku: Innfødt hawaiisk kunstner og samarbeidspartner med OluKai i Hilo, Hawaii.

Innfødt hawaiisk kunstner og huladanser Brandy-Alia Serikaku's connection to the ' alltid (land) er tydelig i arbeidet med OluKai, hvor hennes naturinspirerte design vises på miljøvennlig fottøy. 'Designene mine gjenspeiler mitt hawaiiske miljø,' sier hun.

Hennes prosess fra start til slutt er påvirket av hennes hawaiiske arv. 'Jeg ber alltid en bønn før jeg designer,' forklarer Serikaku. “Jeg går ut i naturen og ser blomsten eller planten og skaper en førstehåndsopplevelse å trekke fra. Jeg setter kjærlighet i arbeidet mitt slik at det blir en virkelig forlengelse av meg. ”

Å navngi produktene er like viktig for henne. “Jeg bruker hawaiisk språk for å navngi designene mine, innenfor dens lag av betydninger, jeg sørger for at intensjonen med kunsten min lever videre ved å velge ord med en positiv effekt. Å være klar over intensjonen, handlingene og ordene dine, og opprettholde balansen i naturen er en hawaiisk praksis. '

brandy alia serikaku Brandy-Alia Serikaku

Ved å lage design fra den naturlige verden rundt seg og nøye velge hawaiiske navn som har kulturell betydning, kobler hun prikkene mellom jorden, hennes arv, produktet og forbrukeren - samtidig som hun foreviger hawaiisk kultur, dyrker nysgjerrighet og medfølelse og styrker vår tilknytning og ansvar til hverandre og landet vi vandrer på.

Du har det du trenger

bethlehem tilahun alemu
Betlehem Tilahun Alemu
Betlehem Tilahun Alemu

Bethlehem Tilahun Alemu: etiopisk grunnlegger og administrerende direktør for soleRebels i Addis Abeba, Etiopia.

Å vokse opp i Zenebework / Total-samfunnet, et fattig område i Addis Abeba, Etiopia, var Betlehem Tilahun Alemu vitne til den negative virkningen av eksternt styrt veldedighet og mediefortrinningen av etiopiere som 'hjelpeløse, passive mottakere av hjelp.' Hun så også bemerkelsesverdig håndverk, naturlige materialer, rik arv og stort potensial i samfunnet og landet. For Alemu startet en forståelse av håndlagde tradisjoner hjemme, hvor hun lærte av moren å håndspinne bomull.

'Vi hadde mange talentfulle mennesker i samfunnet mitt, men det var få jobbmuligheter,' deler hun. 'Det slo meg både som en enorm tragedie og en mulighet.' I tillegg til kreative ferdigheter har Etiopia en overflod av naturressurser - frittgående skinn, organisk bomull, jute og abessinsk hamp. Og et tankesett for å få mest mulig ut av det du har. “ Barabasso og selate —Resirkulerte dekk-sålesko — var rundt. ”

bethlehem tilahun alemu Betlehem Tilahun Alemu

Alemu hentet inspirasjon fra sin kultur og samfunn for å lage soleRebels, det første helt håndspunne og håndvævede fottøyet. Hun driver ikke bare med å selge sko; Hennes mål har alltid vært å styrke lokale håndverkere og skape økonomiske muligheter forankret i kulturarv og miljøvennlig praksis for å endre fortellingen fra 'myten om fattigdomsbekjempelse' til håp om mer bærekraftig 'velstandsskaping.'

'Det er en forvrengt men kraftig tro her og over hele Afrika at hvis du vil lykkes, må du komme deg ut og dra, spesielt vest,' forklarer hun. 'Men burde noen virkelig måtte forlate landet og familien for å overleve eller lykkes?' Alemu anerkjente at det fantes et vell av natur- og kulturressurser nærmere hjemmet, og med soleRebels har det vist seg at det er mulig å distribuere lokale ressurser og skape et globalt merke. Det er mulig å være en lokal person i Etiopia og Afrika, og være vellykket globalt. ”

Å være oppmerksom er alltid i stil

jamie lesing
Jamie Reading
Jamie Reading

Jamie Okuma: Indianer av Luiseño og Shoshone-Bannock-avstamning; motedesigner og skaper av Jamie Reading på La Jolla-indianereservasjonen i California.

For indianer designer Jamie Okuma er bærekraft den andre naturen. Hun er oppvokst på La Jolla-reservasjonen og bor der fortsatt i dag med mannen og to sønner. Fra de miljøvennlige materialene hun bruker til bildene hun lager, tar Okuma oppmerksomme valg styrt av arven og oppveksten.

'Alt arbeidet mitt har tradisjon i kjernen,' sier hun. “For eksempel (i vår kultur) brukes alle deler av hjorten eller bøffelen. Så jeg prøver å utnytte alt mulig i arbeidet mitt - med kunst, forsyninger, stoff - og ikke være bortkastet. Jeg lagrer til og med utklippene og finner bruksområder for dem. ”

Okuma produserer også et begrenset antall stykker for å unngå overdreven lager og tilby kundene noe dristig og unik, men likevel tidløs og høy kvalitet. 'Vi har alle disse tingene i skapet vårt som vi har i årevis og bokstavelig talt slites før vi pensjonerer dem,' sier hun. 'Jeg er her for å gjøre ting, keepere.'

jamie lesing
Jamie Okuma i samarbeid med Jared Yazzie fra OXDX
Jamie Reading

Før lanseringen av hennes siste samling, hun sendte et notat til abonnentene, og bekreftet hennes forpliktelse til bærekraftig mote og oppfordret folk til å tenke på at dårlige arbeidsforhold og uholdbare tekstiler av lav kvalitet ofte ligger bak rask mote og rimelige klær.

'Langsom mote er etisk,' skrev hun. “Jeg ønsket ikke å lage trendy brikker som er i den ene sesongen og ut den andre. De er samlingstifter som skal brukes i mange år fremover ... de er ment for å få deg til å føle deg vel i å vite at denne samlingen ble opprettet med alles beste i hjertet. '


Blybilde, fra venstre mot høyre: Brittney Couture Photography / Louis Gong; Jamie Okuma / Jared Yazzie fra OXDX; Lisa Folawiyo.